Wat regelt het erfrecht?

Geplaatst op 05-01-2023

Categorie: Financieel

Het erfrecht regelt wie de goederen van een overledene ontvangt en hoe dat gebeurt: de erfgenaam of de gemeenschap van erfgenamen, als er meerdere erfgenamen zijn, treedt automatisch in de voetsporen van de overledene bij het overlijden van de persoon. Alle bezittingen - zoals onroerend goed, effecten, contanten, maar ook alle schulden en contracten, gaan over op de erfgenaam of erfgenamen. U hoeft niet eens specifiek een erfenis te accepteren, het gaat gewoon vanzelf. Dit betekent echter ook dat u de kosten van de uitvaart moet dragen. testamentaire vrijheid

Iedereen kan, alleen of samen met een ander, in een testament bepalen aan wie zijn vermogen na zijn overlijden toekomt. Deze vrijheid wordt testamentaire vrijheid genoemd. Er zijn echter maar weinig mensen die er gebruik van maken. Volgens enquêtes heeft slechts ongeveer 40 procent van de Nederlanders een testament gemaakt. Exacte cijfers zijn er niet. Maar wie erft als er geen schriftelijk testament is?

Zonder testament

Als een persoon overlijdt zonder een testament achter te laten, is de wettelijke erfopvolging van toepassing. Het is geregeld in het Burgerlijk Wetboek en bepaalt wie de nalatenschap krijgt.

Veel mensen vertrouwen erop dat de wet al bepaalt wat nodig is. In sommige gevallen zijn de regelingen voor rechtsopvolging goed geschikt en leiden ze tot eerlijke oplossingen.

Maar vaak passen de regels in de wet ook niet, bijvoorbeeld als een partner, stiefkinderen, petekinderen of vrienden naast de familie nog iets krijgen. Als u vermogen aan deze mensen wilt nalaten, moet u een testament maken.

Ook belangrijk: als de ene echtgenoot overlijdt, erft de andere niet automatisch alles. Als er kinderen zijn, krijgt hij de helft van het vermogen volgens het erfrecht van de echtgenoten, de andere helft gaat naar de kinderen. Er ontstaat een gemeenschap van erfgenamen. Dat wil zeggen: alle erfgenamen bezitten alles gemeenschappelijk: huis, geld, auto, effecten. En de erfgenamen moeten dan vervolgens de verdeling van de erfenis regelen en het eens worden over het al dan niet verkopen van het huis waarin ze allemaal zijn opgegroeid. De uitkering van een levensverzekering behoort echter niet tot de nalatenschap. Dit gaat naar de zogenaamde begunstigden. Om te kunnen beoordelen of u iets moet regelen, stelt u zich eerst de vraag: Wie is mijn wettelijke erfgenaam? Meer informatie hierover vindt u in onze gidsen over wettelijk erfrecht en erfrecht binnen het huwelijk.

Velen weten niet dat als kinderen of kleinkinderen voor hun ouders of grootouders hebben gezorgd, zij een vergoeding kunnen eisen van de erfgenamen. Dat is alleen maar eerlijk. Het bereiken van de gelijkmaker is echter niet eenvoudig. Want in de wet staat niets over hoe de zorgtoeslag berekend moet worden. Het hangt er echter van af hoe lang en intensief de zorg was.

Een dergelijke verplichting tot vergoeding bestaat alleen als de nalatenschap wordt verdeeld volgens de wettelijke erfopvolging. Als de erflater een testament heeft geschreven en daarin staat niets over de zorg, dan kan de mantelzorger geen vergoeding eisen van de erfgenamen. Compensatie is ook uitgesloten als de afstammeling al een equivalente waarde uit het vermogen van de erflater heeft ontvangen voor zijn diensten.